TISZASZIGET

16. Önkormányzati fórum 2 - 2019


„Önkormányzati fórum 2.” - 2019. december 18. – Tiszasziget, Vedres István Faluház

 

A rendezvény elején Ferenczi Ferenc polgármester úr köszöntötte a megjelenteket. Ezután az általános tájékoztatót követően, aemly során emlékeztetett a közelmúlt eseményeire(önkormányzati választás, új képviselők bemutatása, a testület feladatköreinek elosztása), értékelte a lezajlott eseményeket a civil szervezetekhasznos tevékenységén keresztül és vázolta a közeli jövő feladatait, programjait. Különböző társadalmi kapcsolódási pontokon keresztül érintette a közösség, mint önfejlesztő csoport fontosságát a mindennapi rutin mellett.

Egészségügy: Dr. Mohos András a település honlapján már közzé tett, az ellátásban várható változásokatszóban is elmondta, értékelte az éves egészséghét tapasztalatait, röviden ismertette a 2020-as hasonló programot, melyben ismét szeretnének valami újdonsággal előrukkolni, mint amilyen a legnépszerűbb és sok embert megmozgató 24 órás futás volt. Kiemelte, hogy egyre inkább érzi mindenki a rendszeres egészségügyi kontroll szükségességét a tünetmentes időszakban is, hiszen a prevencióval sokat tehetünk egészségünkért, továbbá sokak számára nagy könnyebbséget jelenthet, hogy ezen a héten a legtöbb vizsgálat helyben érhető el. A színes tájékoztató előadásokkal tűzdelt héten több témakörben kaphatnak(étkezés, intim torna, szív és érrendszeri betegségek megelőzése, testi deformitások kezelése, szenvedélybetegségek ) tájékoztatást az érdeklődők. Rendkívül fontos az önkéntes véradás eredményessége, hiszen a nagyobb létszámú események alkalmával az ezirányba tapasztalható hajlandóság is fokozott.

Oktatás-nevelés: Nacsa Tamás az iskola, Babarczi Istvánné az óvoda és Seprenyi Dóra a minibölcsőde vezetőjeként beszámoltak intézményeik pozitív irányú létszámalakulásáról, korosztályokra bontva ismertették a friss adatokat és a személyi változásokat. Mindegyikük fontosnak tartja az intézmények egymáshozkapcsolthatóságát, a folyamatos fejlesztés, bővítés mellett adottak a feltételek a jelenleg tapasztalható létszámnövekedéshez.

Közbiztonság: Hős Zoltán az Újszegedi Rendőrkapitányság képviseletében a határsáv közelsége miatt folyamatosan tájékoztatja lakosságunkat az aktuális migrációs helyzetről, annak intenzitásáról és formáiról (jelenleg leginkább a Tiszán próbálnak pl. átjutni legnagyobb arányban az illegális határátlépők), többnyire megnyugtató válaszokat ad, ahogy most is, a település közvetlen veszélyeztetettségének kérdésére. Flórián Attila körzeti megbízott szerencsére hasonló módon kisebb-nagyobb szabálysértéseken kívül nem tudott komolyabb jellemzőkről beszámolni.A résztvevők kötetlen beszélgetéssel, szakmai kérdésekkel, észrevételeik megvitatásával fejezte be a tartalmas fórumot.

Nagyon fontosok ezek a közösségi rendezvények a település lakosai és annak vezetősége szempontjából is, hiszen alkalmat biztosít a tájékoztatás mellett a párbeszédre is: a lakosság hasznos javaslatokkal és tanácsokkal segítheti a vezetőség munkáját.



Vissza