TISZASZIGET

18. Egészséges életmód fórum 2 - 2020


 

„Egészséges életmód fórum 2.” - 2020. január 20. – Tiszasziget, Vedres István Faluház

 

 

Mind az instruktorok, mind az érdeklődők részéről egy vidám hangulatú, színvonalas, fesztelen programot sikerült megrendezni, ahol ki-ki érdeklődési köre, korosztálya, szabadidejének mértéke szerint meríthetett ötleteket az aktív feltöltődés alternatíváiból. Fontos kiemelni, hogy a gyakorlati és önkéntes – próba jellegű - bemutatók után azok fizikai, mentális hátteréről hallhattak a résztvevők egy lelkesítő előadás formájában Maróti Nórától és Varga Jánostól (Kondisziget) és felmerülő kérdéseikre szakmai válaszokat

 

A kondi edzés alapjai:

A konditermi edzéseknél különbséget teszünk a statikus (anaerob) és cardionális (aerob) training között. Az izmok építésére a statikus edzés a hatékonyabb. Ehhez használjuk a lapsúlyos gépeket, a kézi-, és szabadsúlyokat. Ilyenkor a gyakorlatok ismétlésszáma kevesebb, az edzés ritmusa lassabb, az ismétlések közötti pihenőidő hosszabb. Ez a tréning az izmok fejlődőképes, alsó rétegét terheli és a tömeg fejlődésével együtt erőnövelő hatása is van.

Fontos tudni, hogy az izmok nem edzés közben épülnek, hanem az utána következő pihenőidő alatt. Ezért lényeges, hogy mit eszel edzés után, illetve ezért fontosak a táplálékkiegészítő termékek. Edzés előtt szénhidrátot ajánlatos fogyasztani, utána pedig fehérjedús termékeket. Ne törekedj a túlzottan nagy súlyokkal való munkára, inkább a gyakorlatok pontos kivitelezésére! Így elkerülheted a fájdalmas sérüléseket és ráadásul gyorsabban éred el a kívánt eredményt.

Természetesen a kondicionáló gépek nem csak testépítésre alkalmasak, hanem a test fogyasztására is. Ennek a célnak az eléréséhez meg kell változtatni az étkezést (diéta), az edzés ritmusát (gyorsabb) és kisebb súlyokkal kell dolgozni.

Sajnos a test formálását nagyban befolyásolja szervezetünk anyagcseréjének működése. Ezért fontos az étkezések összetétele és minősége. A cardionális training (elliptika, futópad, taposó gép, bicikli, aerobic órák) pulzusszám növelő hatására felgyorsul az anyagcsere is, melynek hatására gyorsabban égetjük el a feleslegeket. Ez az edzéstípus kiváló állóképesség és kondíciójavító mozgásforma is. Az izzadással testünk vízháztartását csökkentjük, amely normális esetben testünk 60%-a. Ha 'vizes' vagy, kerüld a vizet megkötő táplálékokat (pl. só, krumpli...) A táplálékkiegészítők közül az L-Carnitine segíti a leghatásosabban a víz és a zsírpárnák fogyasztását, de a hagyományos teának is van vízhajtó hatása.

Kezdők - kis súlyokkal, 2 gyakorlat/izomcsoport, 12-14 ismétlésekkel
Intermediate - közepes súlyokkal, 3 gyakorlat/izomcsoport, 10-12 ismétlésekkel
Haladók - nagy súlyokkal, 3-4 gyakorlat/izomcsoport, 6-8-10 ismétlésekkel, piramis és super-setben

Amit még nem árt ha tudsz, hogy a dohányzás nem csak felesleges, költséges és rákkeltő, hanem a letüdőzött nikotin leköti a tüdőd ’lélegző’ felületét. Ezáltal a véredbe kevesebb oxigén jut, így jelentősen csökken a fizikális teljesítőképességed. Ha alkohol vagy drog-problémáid vannak, akkor inkább fordulj orvoshoz.

Ne felejtsd el: ne csak szép akarj lenni, hanem egészséges is, figyelj a kajára és mozogj minél többet,- a test formálásának alapja az étkezés és a szervezetünk vitaminháztartásának állapota,- az alakodat könnyebb megtartani, mint visszaszerezni, ezért már fiatalon kezdj sportolni!- diéta mellett kötelező a sport, mert nem csak karcsúnak kell lenni, hanem feszesnek is!- törekedj a tested arányosságára, az vonzóbb!- a sport a leghatásosabb önbizalomnövelő!”Meg kell említeni, hogy Nóra ás János profik, aki mindennapi életüket is szigorúan az edzések köré építik fel, gyakorlatilag edzésben élnek. Akik hozzájuk járnak, személyre szabott elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek, a célokat persze együtt és reálisan tűzik ki. Komoly példaként járnak elöl a közösség építésében.

 

Ping-pong:

Az önszerveződő csoportról Tóth Béla rangidős mesélt, aki mintegy 2 éve kezdte el működését, akkor heti egy alkalommal, néhány fővel. Immáron 14 fős stabil gárdával találkoznak heti 2x2 órát és az egymás közti tanítás-tanulásnak köszönhetően igen komoly szintet léptek. Bár itt abszolút amatőr sportról beszélünk tréner nélkül, a tagok közt akad igen komoly külföldi versenytapasztalattal rendelkező is. A folyamatos egyéni és páros játékoknak köszönhetően a stílusok jól csiszolhatók, a védekező és támadó dominancia, ami minden játékosnál alapvetően megfigyelhető, ennek köszönhetően kiválóan ellensúlyozható. Az állóképesség, reflexgyorsaság, labdabiztonság a heti négy óra aktív játéknak köszönhetően kivétel nélkül mindenkinél tetten érhető. Az érezhető fejlődés és rivalizálás okán előbb egymás közt szerveztek házi bajnokságot, majd falunapok alkalmával nyílt versenyt is hirdettek az érdeklődőknek. Példás kitartással űzik szeretett játékukat és szinte minden hónapban van új tagjuk, várnak minden korosztályt.

 

Egyéb:

A településen jelenleg szervezett formában űzhető sportokat Johan Zsolt testnevelő ismertette, a hozzájuk rendelt edzésidőpontokkal, helyszínekkel és az illetékes edzők, foglalkozásvezetők elérhetőségivel.

 

Kiváló alkalom volt az egyes bemutatkozóknak saját időtöltésüknépszerűsítésre, figyelemfelkeltő beszélgetések zajlottak az érdeklődők és a már lelkes, aktívak közt. A versenysportok felé egyúttal toborzónak is felfogható fórum kellő szakmaisággal és motivációval szolgált az egészségüket ápolni kívánók felé. A rendezvényen a célterületről regisztráltan 29 fő vett részt.Vissza