TISZASZIGET

20. Hagyományőrző böllér nap 2 - 2020


 

„Hagyományőrző Böllér Nap 2.” - 2020. február 01. – Tiszasziget, Vedres István Faluház

 

A hagyományőrző rendezvények sorába tartozó Hagyományőrző Böllér Nap immáron 2. alkalommal került megrendezésre és a tapasztalat szerint ismét jelentős érdeklődésre lehetett számítani. Az egész napos rendezvény kiváló alkalom a közösségi kapcsolatok ápolására, a közösen elvégzett munka, majd a jó hangulatú étkezés vonzza a környékbeli érdeklődőket. A jól összehangolt előkészületek után reggel 7 órakor vette kezdetét a rendezvény. A civil szervezetek összehangolt tevékenységének (gazdakör: edények, étkezési kellékek, vadászok: sátrak) köszönhetően a helyszín már péntek délutánra elő volt készítve a kinti és benti konyha részleg, a feldolgozó és mosogató helyszínek, az étkezőterem vonatkozásában is. Mobil kutricában érkezett a helyszínre a feldolgozásra szánt két házi sertés, ahol aztán gyakorlott kezek között alakultak át rövid időn belül húsipari alapanyaggá. A sok évtizedes tapasztalattal munkálkodó kezeken látszott a gondos és minden részletre kidolgozott szakszerű tervezés. Gyakorlatilag kompletten villás reggelire és háromfogasos ebédre lett feldolgozva az összes alapanyag. Szakképzett hentesek, szakácsok és gondos gazdák, háziasszonyok serény csapata változtatta gusztusos étellé a háziállatokat. Hagymás vér, sült máj, sült szalonna és tepertő került terítékre a délelőtt érkezők elé 10.30 körül. Közben folyamatosan zajlott a feldolgozás a különböző fázisokban elkészülő előfőzött húsokkal az ebéd előkészítése, mosogatás, újra terítés a reggeli leszedése után. A civil szervezetek közül a Polgárőrök, Nefelejcs Nyugdíjas Klub, Kreatív Műhely, Dél-Tiszai Vadásztársaság, Sellő Sporthorgász Egyesület, Tiszaszigetért Baráti Társaság, Kap-Tár, Tiszasziget SE vezetőikkel és számos taggal vették ki részüket a munka dandárjából, gyakorlatilag ők végezték el a tevékeny munkát a feldolgozáson át a terítés-tálalás-kiszolgálás-mosogatásig nagyrészt a hölgyek aktivitásával, míg a férfiak inkább az oda-vissza pakolásban, cipelésben, logisztikában jeleskedtek. Az ebédre 14.30 körül került sor: zöldséges-főtthúsos leves, pörkölt tört burgonyával és az elmaradhatatlan töltött káposzta várta az ínyenceket. A terített asztalnál mondott köszöntőt Ferenczi József, a Gazdakör elnöke, felsorolva azok áldozatos munkáját, akik lehetővé tették a közel 200 fő megvendégelését. Aláfestő zene mellett aztán a háziasszonyok otthonról hozott édes és sós süteményei mellett kisebb-nagyobb csoportokban folyt a beszélgetés, régi disznóságokkal kapcsolatos emlékeket idéztek fel az rangidős résztvevők. Közben a kulisszák mögött az önkéntes stáb már a nyomok eltüntetésén munkálkodott az udvaron, mosogatóknál és 17.00 óra környékén távoztak az utolsó vendégek. Az utómunkálatok, visszaszállítás ugyanolyan szervezetten zajlott és hétfőn reggel fejeződött be a tornaterem kipakolásával, hogy a tanulók visszakaphassák tornaóráik helyszínét.Az előzetes várakozásoknak megfelelően a rendezvény rendkívüli népszerűségnek örvend. Ahogy kopnak ki a környékbeli háztáji gazdaságok egyre többen csak az ilyen alkalmakkornyerhetnek betekintést a hagyományok ápolásába. Külön öröm volt látni a kisgyerekes családokat, akik minden feldolgozó helyet bemutattak gyermekeiknek, rácsodálkozhattak az étel közvetlen feldolgozására, átalakulására.



Vissza