TISZASZIGET

34. Hagyományőrző Böllér Nap 3


Hagyományőrző Böllér Nap 3. - Tiszasziget Község Önkormányzata - Tiszasziget - Laktanya

 

A jól összehangolt előkészületek után reggel 7 órakor vette kezdetét a 3. alkalommal megrendezett hagyományőrző disznóságosunk. A civil szervezetek összehangolt tevékenységének (gazdakör: edények, étkezési kellékek, vadászok: sátrak) köszönhetően a helyszín már péntek délutánra elő volt készítve a kinti és benti konyha részleg, a feldolgozó és mosogató helyszínek, az étkező terem vonatkozásában is. Mobil kutricában érkezett a helyszínre a feldolgozásra szánt házi sertés, ahol aztán gyakorlott kezek között alakultak át rövid időn belül húsipari alapanyaggá. A sok évtizedes tapasztalattal munkálkodó kezeken látszott a gondos és minden részletre kidolgozott, szakszerű kivitelezés. Gyakorlatilag egy étkezés biztosítása volt a cél, illetve a munkafolyamatok nyomon követhetősége.

Szakképzett hentesek, szakácsok és gondos gazdák, háziasszonyok serény csapata változtatta gusztusos étellé a háziállatokat. Hagymás vér, sült máj, sült szalonna és tepertő került terítékre a délelőtt érkezők elé 11.00-tól.

Előzetesen szakaszosra próbáltuk tervezni a csoportok, szervezetek érkezését, hogy ne legyen egyszerre nagyobb tömeg főleg épületen belül. Ennek érdekében az udvaron is szellősen, hosszában került a helyszín kialakítva.

Tiszteletét tette a vendégek sorában minden pályázatban résztvevő település polgármester is, vidám hangulatú eszmecsere kerekedett a különböző típusú régi disznóvágások felidézésével.

Közben folyamatosan zajlott a feldolgozás a különböző fázisokban elkészülő előfőzött húsokkal az ebéd előkészítésével és a mosogatással.

A civil szervezetek, úgy mint a Polgárőrök, Nefelejcs Nyugdíjas Klub, Kreatív Műhely, Dél-Tiszai Vadásztársaság, Sellő Sporthorgász Egyesület, Tiszaszigetért Baráti Társaság, Kap-Tár, Tiszasziget SE vezetőikkel és számos taggal vették ki részüket a munka dandárjából, gyakorlatilag ők végezték el a tevékeny munkát a feldolgozáson át a terítés-tálalás-kiszolgálás-mosogatásig nagyrészt a hölgyek aktivitásával, míg a férfiak inkább a oda-vissza pakolásban, cipelésben, logisztikában jeleskedtek.

 

A hagyományőrző rendezvény változatlanul rendkívüli népszerűségnek örvend! Ahogy kopnak ki a környékbeli háztáji gazdaságok, egyre többen csak az ilyen alkalmakkornyerhetnek betekintést a hagyományok ápolásába.

Külön öröm volt látni, hogy igény van az óvintézkedések mellett is a csoportos programokra, s azokat kisebb összpontosítással meg lehet szervezni az előírások szerint akár nagyobb számú, de nem feltétlenül időben együttes közönségnek.Vissza