TISZASZIGET

Egyház

Tiszaszigeti Római Katolikus Plébánia

A tiszaszigeti római katolikus templom Páduai Szent Antal tiszteletére lett felszentelve, s a népi vallásosság a település védőszentjeként is tiszteli. Úgyszintén a szent nevét viseli a településen működő katolikus iskola és óvoda, valamint a település főtere is Szent Antal tér.

 

Páduai Szent Antal

Páduai Szent Antal, Portugál nemesi családból származott. 1220-ban lépett a ferences rendbe, és misszionáriusként Marokkóba indult. Betegsége miatt hamar haza kellett térnie, a hajó azonban viharba került, és Szicília partjaira vetődött. Itt élt egy rövid ideig, és itt vett részt 1221-ben a ferencesek generális káptalanján. Ekkor találkozott Assisi Szent Ferenccel. Antal feltűnt szónoki képességeivel, ezért azzal bízták meg, hogy Itáliában és Dél-Franciaországban prédikáljon. 1227-ben tért vissza Észak-Itáliába, ahol térítő prédikátor és tartományfőnök lett, miközben a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt. 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban. Tisztelete: A nép viharos követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatta. Páduai Szent Antal a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál. Sírja a padovai Szent Antal-bazilikában található, mely híres zarándokhely. Ünnepe június 13.

 

A község központjában áll, a késő szecessziós stílusban épült római katolikus templom, melyet 1918-ban emeltek páduai Szent Antal tiszteletére. Az építészek 1914-ben kezdtek hozzá az építéshez a község legmagasabb pontján. A templom 1915-ben nem volt még teljesen készen, de már használatba vették, véglegesen 1918-ban készült el Heszlényi József és Takács János szegedi építész vállalkozók által. A templomon mind a neoromán (a hajó és a szentély ablakai ), mind az É-i téglaépítészeti stílus jegyei ( a toronykialakításon ) is fellelhetők. A harangokat a híres budapesti Walder cég készítette 20 millió koronáért. A 440 kg súlyú harangon Szent Antal domborműve található, karján a kis Jézussal. A két világháború hőseinek állított a község emlékművet a templom kertben, a templom bejáratától balra, melyen megtalálhatók mindkét világháború hőseinek nevei.

Akik már látták az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templomot, joggal állítják, hogy a tiszaszigeti Páduai Szent Antal templom az újszegedi templom „szakasztott mása” Nos, a két templom védőszentje sem állt távol egymástól a keresztény szeretet példamutató, cselekvő területén.

A településvezetés 2012-ben fejezte be véglegesen a templom teljes külső és belső felújítását. Tiszaszigetre tervezett kirándulásunk során, országjárásunk kapcsán, és itt lakóként is érdemes a templomot megtekinteni, pár percre, egy órácskára csendesen önmagukba szállni, elcsendesedni, forró nyári napon a templom hűvösében megpihenni.

 

Tiszaszigeti Római Katolikus Plébánia

6756. Tiszasziget Szent Antal tér 4.

Tel.: 62/254-106

Plébániai irodai nap:

Hétfő: 14:00 - 18:00

Péntek 08:00-10:00

Sűrgős esetben bármikor hívható:06/ 20/7752-259

 

Fazakas Gusztáv

Fazakas Gusztáv
plébános

e-mail: fogj86@freemail.hu
Mobil: 20/7752-259


Virtuális séta


Vissza